01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 

úti napló

Címlapsztori

Napokig válogattam egymást kergető gondolataim között míg a címlapra valót leírtam. Ezt a kiemelt helyet végül a Peruban engem ért megkapó látványok és érzések összefoglalásának szentelem.

Szeretnék vele ÁTADNI  élményt, tapasztalatokat, ajánlásokat.  Amikor az útra készültem, csak sablonos írásokat találtam. Mivel mindenki eladni akar, az őszinteség, a lélek hiányzik a reklámokból.

Itt egy őszinte, bár szubjektív véleményt fogsz találni, amit átsző - nem tagadom - az élmények okozta lelkesedés.
 

Lima külvárosában láttam meg először az ablak és gyakran tető nélküli házakat. A helyiek szerint az egymás hegyére-hátára épített befejezetlennek tűnő lakásokban azok a családok élnek, akik vidéki  nyomorukból szeretnének kiutat találni a fővárosban. Ezek a házak egyre szaporodnak. Vannak akiknek már csak a homokdűnék között jutott hely. Se víz, se áram. Pachacamac jósda szent lejtői mellett is ott sorakoznak ezek az építmények.

Pachacamac jósda

Mégis, ha az ottani ember szemébe nézel, leginkább a bizakodást látod. Olyan a tekintetük mint amikor a miénk szerelmesen csillog. Tisztaságán keresztül egészen a lelkükig látni. Napjaink perui embere őrzi még ősei bölcsességét és a lélek tiszteletét. A múzeumokban az élőlényeket ábrázoló alkotások is ezt az üzenetet hordozzák. Az üreges belső a léleknek fenntartott hely.

Peru szerencsés földrajzi fekvése miatt egyszerre tapasztalható meg az oázis a homoksivatag közepén, aztán a sziklává keményedett homok kupacok hegyekké nőnek, majd az Andok 6000-6700 m magas vonulatai váltják fel a kövekből álló végtelen sivatagot, hogy végül buja dzsungellé válva elfedje a hegyek között rejtőző titkokat.

Csak az utazás során derült ki hány órát, milyen körülményeket is jelent egyik városból a másikba eljutni. Voltak kellemes meglepetéseim is, főleg a szállásokat illetően. De a zötyögős közel egynapos buszos utakra nem készültem fel. Ennek ellenére belátom, nem volt más ésszerű megoldás. Ha kihagytam volna és repülővel teszem meg a Lima-Cusco távolságot odafelé is, akkor pont arról az élményről maradok le ami a helyi emberekkel való találkozás, a sivatag érintése, a homokvihar testközeli megtapasztalása, a tenger illata, a csillagok sötét pusztákon átható fénye. A kőrengeteg átszelése hágókon és végtelen síkságokon keresztül. A hőmérséklet ingadozások a reggeli -2 és a déli 28°C, elképzelhetetlen egészen addig míg az ember maga át nem éli. Délelőtt a hegyek között a napsütésben hóesés fogadott és majd megfagytam, de még aznap délután az ezer színben ragyogó nap sugarai miatt izzadva cipeltem fáradt testemet városnézés közben.

Remélem szívesen olvasol tovább és megérted Peru és az ott élő emberek iránti lelkesedésemet. Írok legendáikról, szimbólumaikról, és a  Nap tiszteletéről, ami számukra a legfontosabb. Végtelenül szerencsésnek érzem magam mert épp a Nap ünnep alatt (Inti Raymi) a júniusi napfordulón tartózkodtam Peru szívében a Szent Völgyben. Én ezzel a honlappal teszem tiszteletemet Peru csodálatos világa előtt, mert végre előcsalogatta azt a gyermeki énemet és rajongásomat amit már rég hiányoltam.