01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 

Peru

Címlapsztori

Napokig válogattam egymást kergető gondolataim között míg a címlapra valót leírtam. Ezt a kiemelt helyet végül a Peruban engem ért megkapó látványok és érzések összefoglalásának szentelem.

Szeretnék vele ÁTADNI  élményt, tapasztalatokat, ajánlásokat.  Amikor az útra készültem, csak sablonos írásokat találtam. Mivel mindenki eladni akar, az őszinteség, a lélek hiányzik a reklámokból.

Itt egy őszinte, bár szubjektív véleményt fogsz találni, amit átsző - nem tagadom - az élmények okozta lelkesedés.
 

Lima külvárosában láttam meg először az ablak és gyakran tető nélküli házakat. A helyiek szerint az egymás hegyére-hátára épített befejezetlennek tűnő lakásokban azok a családok élnek, akik vidéki  nyomorukból szeretnének kiutat találni a fővárosban. Ezek a házak egyre szaporodnak. Vannak akiknek már csak a homokdűnék között jutott hely. Se víz, se áram. Pachacamac jósda szent lejtői mellett is ott sorakoznak ezek az építmények.

Pachacamac jósda

Mégis, ha az ottani ember szemébe nézel, leginkább a bizakodást látod. Olyan a tekintetük mint amikor a miénk szerelmesen csillog. Tisztaságán keresztül egészen a lelkükig látni. Napjaink perui embere őrzi még ősei bölcsességét és a lélek tiszteletét. A múzeumokban az élőlényeket ábrázoló alkotások is ezt az üzenetet hordozzák. Az üreges belső a léleknek fenntartott hely.

Peru szerencsés földrajzi fekvése miatt egyszerre tapasztalható meg az oázis a homoksivatag közepén, aztán a sziklává keményedett homok kupacok hegyekké nőnek, majd az Andok 6000-6700 m magas vonulatai váltják fel a kövekből álló végtelen sivatagot, hogy végül buja dzsungellé válva elfedje a hegyek között rejtőző titkokat.

Csak az utazás során derült ki hány órát, milyen körülményeket is jelent egyik városból a másikba eljutni. Voltak kellemes meglepetéseim is, főleg a szállásokat illetően. De a zötyögős közel egynapos buszos utakra nem készültem fel. Ennek ellenére belátom, nem volt más ésszerű megoldás. Ha kihagytam volna és repülővel teszem meg a Lima-Cusco távolságot odafelé is, akkor pont arról az élményről maradok le ami a helyi emberekkel való találkozás, a sivatag érintése, a homokvihar testközeli megtapasztalása, a tenger illata, a csillagok sötét pusztákon átható fénye. A kőrengeteg átszelése hágókon és végtelen síkságokon keresztül. A hőmérséklet ingadozások a reggeli -2 és a déli 28°C, elképzelhetetlen egészen addig míg az ember maga át nem éli. Délelőtt a hegyek között a napsütésben hóesés fogadott és majd megfagytam, de még aznap délután az ezer színben ragyogó nap sugarai miatt izzadva cipeltem fáradt testemet városnézés közben.

Remélem szívesen olvasol tovább és megérted Peru és az ott élő emberek iránti lelkesedésemet. Írok legendáikról, szimbólumaikról, és a  Nap tiszteletéről, ami számukra a legfontosabb. Végtelenül szerencsésnek érzem magam mert épp a Nap ünnep alatt (Inti Raymi) a júniusi napfordulón tartózkodtam Peru szívében a Szent Völgyben. Én ezzel a honlappal teszem tiszteletemet Peru csodálatos világa előtt, mert végre előcsalogatta azt a gyermeki énemet és rajongásomat amit már rég hiányoltam.


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ollantaytambo

Ollantaytambóban mintha megállt volna az idő mióta a spanyolok 1536-ban ide érkeztek. Sőt! Talán még  korábban megállt :-). A tér, ahol buszunkról leszálltunk, a serpák gyülekező helye is. Itt várják azokat a csoportokat, akik gyalog vágnak neki a Macchu Picchu felé vezető ösvénynek. A kora reggeli órákban a nyüzsgő piac forgatagába cseppentünk. Peruban 150 féle kukoricát és burgonyát termesztenek. Az andoki gabona a quinoa (kinoa) és a bab félék mellett lehet kapni banánt és ananászt is, és kokalevelet zsák számra. Az út mentén pedig piros kis táblák jelölik a csicsa ivó kocsmákat (kukorica párlat).
A falu szűk utcáin az inka ill. preinka kori eredeti kőburkolatokon lépdeltünk háztól-házig. A helyi idegenvezetőknek köszönhetően bepillanthattunk egy család életébe. Együtt élnek földszintes építményeikben a háziállataikkal, ez esetben a tengeri malacokkal. Minden családban van házi oltár, amin őseik eredeti csontjait őrzik, néhány szárított állattetem és áldozati kellék társaságában. Étkezésekkor az ősök részére is elkülönítenek néhány falatot az oltáron. Elmondták, hogy ezek a szellemek vigyáznak akkor is a házra, ha elmennek otthonról. Távol tartják a rossz szellemeket és a betolakodókat.

Ollaytantambo  kecsua nyelven pihenőhely. Preinka építménye olyan látványosság, ami kihagyhatatlan. Nevét a szél miatt kapta: síp. Óriási energia kellett az erődítmény megépítéséhez, a sziklák megformálásához. A legérdekesebb pontja a legtetején álló 6 db hatalmas 2mx4m-es tábla. Úgy néznek ki, mintha félbe hagytak volna valami újabb építkezést amit betonból öntöttek ki. De ezek a táblák már a spanyolok előtt itt álltak és akkor még nem is volt beton! ...vagy mégis? Porfir monolitoknak nevezik ezeket a hatalmas, alul eresztékekkel stabilizált 90 tonna súlyú  falakat. Azokat a köveket pedig, amikből itt a naptemplomot építették, 18 kilométerre innen a folyó túloldaláról lehetett bányászni. Figyelembe véve  az óriási 1000-2000m-es szintkülönbségeket, az "erőd" megépítése emberfeletti  "mutatvány" lehetett.

Az óriás táblák közül a 4. blokkon van egy dombormű, a csakana. Ez az andoki keresztnek is nevezett négyszögesített kör Peru legismertebb szimbóluma.  ( képek később ) Jelentése idegenvezetőnk szerint Tawantinsújo = 4 nép. De nem csak ennyi. Tulajdonképpen a világegyetemet szimbolizálja. 3 szint, 3 világ. Lenti világ (kígyó), a mi világunk a középső világ (puma) és a fenti világ (kondor). Cusco pedig a középpont azaz a világ köldöke. Három szabály égett be a peruiak szívébe: Ne lopj, ne hazudj, ne henyélj! Gyakran így is köszönnek egymásnak. Régen nem volt magántulajdon. Munkával adóztak és kölcsönösen segítettek egymásnak.

Szemben az erődítménnyel egy Idős szakállas koronás ember profilja vésődött a hegybe. Andoki mikulásnak nevezik. Ez az Isten lehet Wiracocha, a 9. Inka uralkodó előtti Istenség, ugyanis a 9. Inka óta Peruban már a Napistent tisztelik.

 

 

Perui képek: 
Hallak Téged… Peru: 
Térkép: 
Ollantaytambo