01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


 Tipp:  Kattints az útlevél egy sorára, hogy az utazás részleteit megismerd!

Andok és magasföld

Arequipa jó helyszín volt a magasföldi, Andoki utazás előkészítésére. Megszokta a szervezetünk a 2300m-es magasságot. Naponta egyszer fogyasztottunk a szálloda által kínált kokalevélből főzött teából. A szervezetnek ehhez is hozzá kell szoknia, nem lehet rögtön több bögrével inni belőle. Ez a tealevél itt teljesen elfogadott és legális. Sőt gyakran árulják cukorka formájában is kisebb élelmiszer boltok de még az ajándéküzletek is.

Hajnali hatkor -4°C-ban a szálloda tetejéről még búcsút vettem a Mistitől. A felkelő nap fénycsóvája hidat épített közém és a hegy közé. Ez a pillanat volt az amikor úgy éreztem egy kis részem örökre itt marad.(A kecsuák tudtak valamit! Nyelvükön arequipa azt jelenti itt maradok.)

Punoig hétórás út és még 2300 m magasság emelkedés várt ránk. Sok folyadékot és kokacukorkát fogyasztva könnyebb átvészelni az egyre megterhelőbb magaslatot. Gyakran orvérzéssel jár a magaslati hatás és a levegővétel is nehézkes. Buszban ücsörögve 140-es volt a pulzusom, dagadt a lábam. Edzőteremben ez a pulzus zsírégető és kardio tartomány határán lenne smiley A fogyás garantált. Az itt élők szervezete is nehezen bírja ezért idősebb korukban alacsonyabban fekvő vidékre költöznek.

4500 m magasan kiszabadultunk a buszból pár percre. Az icsufű és a szabadon tartott vikunyák látványa elvarázsolt. Itt készült a legkedvesebb tájképem. Hegyek, tó, icsufű, egy helybélivel a háttérben aki talán épp horgászik. Bármennyire nehéz levegőt venni, futni támadna kedve az embernek a csodálatosan tiszta a levegőn. Megpróbáltam. Nem ajánlom senkinek. Órákig a torkomban dobolt a szívem.

A wc megoldás ezen az útszakaszon említésre méltó. Kifejezetten jó megélhetést biztosít, ugyanis 2-3 személy után jár egy vödörnyi víz, mégis fejenként 3 sol (240 forint) az ára. Itt se vízvezeték, se csatorna nincs. A közeli tóból hordhatják a vizet…?

Egy magasföldi piacon a csodás hegyek között, verőfényes napsütésben szürcsölgettem "gyógynövényekből" álló teámat. Kicsit erőre kapva tőle Sillustaniig meg sem álltunk.
Puno felé, az út 2/3-ánál helyezkedik el Sillustani. Külön fejezetet szenteltem neki annyira különleges hely. Látványa érzékszerveinket teljesen felborzolta. Bizonyára a nagy magasság is hozzájárult hogy úgy érezzük elhagytuk a való világot. Az ufo-jelenség se ritka a térségben.