01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


 Tipp:  A filmszalag lapozható. A navigációt alatta találod

Búcsú az óceántól Arequipa felé

A hajnali indulásokat mostanra már megszoktam. Miközben a parti sáv ködfátylát és a borzongató hideget a verőfényes napsütés igyekszik feloldani, megkezdjük 12 órás utunkat. Kihasználva az időt, Peru történelmével ismerkedünk.

A 2335 m magasan fekvő Arequipa felé kanyarodva Porta Ica öbölnél vettünk búcsút az óceántól ahol a sziklákon pihenő keselyű némán mélázott az óceán morajlásán. Kicsit mi is megálltunk feltöltődni.

A kokalevél termesztés és a földművelés mellet az itt élőknek a környéken működő aranybánya (CHALA) is megélhetést biztosít. Az óceánba ömlő Okonja folyóhoz kanyargós, szakadékos út vezet. A téli évszakban a szikkadt folyómederben csordogáló patak különös kékjével színezi át az óceáni torkolatot.

Pár órával később is megálltunk a semmi közepén egy kisvárosban, technikai szünetre. Hegyek és homok vett körül bennünket amerre csak láttunk. A piachoz közel vidám zene szólt egy gyümölcsöket szállító autóból. Az emberek mosolyogtak, élvezték a létezést. Átragadt ránk is ez az érzés, kedvünk támadt táncra perdülni :-) A környék egyetlen európai ember számára elfogadható étterme eléggé meglepő „finomságokkal” várt bennünket. Citrommal ízesített párolt zöldség apró darabokra vágott rántott csirkefarháttal, natúr hal avokádókrémmel és pár szem sült krumpli volt a választék. Huzatos tetőtéri helyiségben, elkülönítve a helyiek étkezőjétől. Úgy tűnt, a hátuk közepére se kívánnak bennünket.

Gyengébb homokviharba is kerültünk utunk során. Peruban "ninnyó"-nak nevezik azt a pusztító természeti hatást amit a homokvihar és egyenlítői ellenáramlás okoz. Nemcsak a partot veszélyezteti elfedve az inka utakat, hanem vele együtt a tenger élővilágát is megtizedeli tenger és földrengés formájában. (Legutóbb 2007-ben)

Tíz óra utazás után pillantottuk meg Arequipa jellegzetes hegyeinek sziluettjét a pusztába lemenő nap fénye által rózsaszínűre festve. Misti (a kedvencem) 5822 m, Chachani 6075 m és a Pichu Pichu (nem a Macchu Picchu!)

A hold lassan kezd megtelni. Ezen a féltekén a félhold fekszik a hátán :-), a csillagok pedig sokkal jobban ragyognak a fényszennyezéstől mentes égbolton. Arequipában a szálloda koka-teával fogadja vendégeit. Ez a tea kicsit felpörget, vitalizál és hígítja a magaslat miatt sűrűsödő vért. Szükséges is, mert a 12 órás utazás alatt 2000 m magasságkülönbséget kell a szervezetnek megszoknia.