01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


 Tipp:  Kattints az útlevél egy sorára, hogy az utazás részleteit megismerd!

Cusco, Sacsayhuamán és környéke


Az utolsó napra maradt Cusco megtekintése. A szűkre szabott idő miatt csak sűrítményként kaphattunk pár morzsát belőle, pedig a világ köldökének is nevezik a várost. Kisebb vágtába kezdtünk már hajnali fél 7-kor a Szent völgyből, hogy Cosco környékén található nevezetességeket, köztük Sacsayhuamant, meg tudjuk nézni, mielőtt fél 3-kor repülőre szállunk. Ráadásul a rövid programba még egy ebédnek is bele kellett férnie.  Szerencsére az étterem pont a főtéren volt, így legalább annak látványosságait alaposan kiélvezhettem.

Másfél óra alatt jutottunk el szállásunkról a Cusco környékén lévő első megállóhelyig, mely a várost körülölelő  ceque ("szeke") hálózat fontos állomása: Tambomacsay-t (forrás).  A szeke hálózatot úgy kell elképzelni mintha egy kör fel lenne szeletelve 40 cikkelyre. Cusco körüil egy 4-5 km-es kör mentén helyezkedik el  Kenco (áldozati hely),  Puca pucara (erőd) és  Sacsahuaman (templom-erőd) is.  Ennek a körnek a közepén van az eddig is sokat emlegetett dél keresztje azaz a csakana szimbólum, melyet a Cusco szívében álló Cori Chancsa holdtemploma  testesít meg.  A csakana átlói mentén mind a 4 irányba számtalan szent helyet építettek.

Tambomacsay egy forrás köré épített emlékhely. A víz kultuszáról szól. Jelentése : állomás; a béke és jólét helye. 3 teraszon át folyik ki a forrás a dombból. Vízéből készítik napjainkban a környék legfinomabb sörét.

Puca Pucara a vörös erőd. Stratégiai hely volt, két csaszki őrködött benne. Több ilyen erőd üzemelt Cusco körül. Egymásnak hangüzeneteket adtak, de volt hogy egy futár 40 km-t is megtett  a hírekkel naponta. Az üzeneteket, adatokat kipu jelrendszerrel rögzítettek. Ezek a jelek láma vagy pamutszálakra kötött csomók. Múzeumokban még látni rá példát.  A színeknek megkülönböztető szerepe volt, különböző kategóriákat jelölt. (KÉP)

Kenco Áldozati hely lehetett, vagy múmiák elhelyezésére szolgálhatott. 3600m hosszan futó fal darabja maradt fenn. Tetején bevésett cikkcakk vonal található. Itt áldoztak földanyának. Bejárata egyetlen keskeny út  a sziklák között.  A föld alatti termekbe az áldozati kőhöz is szűk folyosó vezet.

Sacsahuaman: Jelentése jóllakott sólyom. Óriás monolitokból épült. Ezek a sokszögű óriás kövek talán óriás templom építőelemei lehettek, de a tudósok is csak találgatnak.
A legkisebb kő 15-20 tonnás a legnagyobb 300 tonnás és 10 m vastag. A falak 20%-a maradt csak meg a jelen kornak. Eredetileg 100.000 gránit tömb lehetett beépítve ezekbe a falakba. Egyes elemzők szerint Pacha Cutec inka kezdhette el építeni, bár vannak feltevések hogy ezt megelőzően más kultúrák rakták le az alapjait.

Sacsayhuaman falai között van egy barlang ahol régen a nemességet mumifikálták. Jelenleg múzeumként üzemel. Az inkák az isteneiknek hercegnőket áldoztak. A legtökéletesebb lányokat csicsával (kukorica pálinka) itatták meg és Coscoból felvitték egy magas, szent helyre. Az inkák nem áldozatként hanem felajánlásként tekintenek rájuk. A kutatások szerint egy alagúton keresztül összeköttetésben lehetett Sacsahuaman a Coricancsa nevű naptemplommal ami Cusco központjában áll. Ezek közül a titkos alagutak közül találtak meg nemrég Cusco közelében egyet. Állítólag ilyen alagút az is ami a Machupicchu-hoz vezet....

A Cori Cancha jelentése: nap templom; Cpri = csillogó, tündöklő.  A dokumentumok szerint 3 ujjnyi vastag arany lemezekkel voltak bevonva még a falai is. A  Cori Cancha a "ceque" (szeke rendszer) központja volt. 40 vonal indult ki innen. Ezen vonalak mentén helyezték el szent helyeiket. A templomban a keleti falon elhelyezett napkorong a középpont. A napkorong két oldalán helyezték el a múmiákat is. Ennek a naptemplomnak egy része látható a kolostoron belül.

A hold templom ezüst lemezekkel volt bevonva. Volt  vénusz templom, csillagok temploma, mennydörgés temploma és szivárvány templom is az építményben.

A Nap-udvar teraszos volt. Minden a valóságos világot tükrözte aranyból megformálva: életnagyságú arany fák arany termésekkel. Nem csoda ha a spanyolok úgy gondolták megtalálták Eldoradot. ( KÉP: arany-oltár )

Csillagászatilag ezt az épületet a fiastyúk irányába tájolták, méghozzá pont a  június 21-i :-) napforduló napkeltéjének irányába. Inti Viracocsának mutattak be áldozatot az inka téli napfordulón.  A pogány ünnepet az 1930-as években Inti Raymi néven sikerült  beleépíteni az ünnepek sorába, mert Keresztelő Szent János ünnepe nagyon közel esik hozzá (06.24-e.)
Természetesen a Cori Canchat se hagyták ki a spanyolok a rombolásból.  Huan Pizzaro kapta meg zsákmányként és egy dominikánus püspökre hagyta a végrendeletében. Így  Santo Domingo kolostor-templomként látogatható manapság. Az Inti Raymi ünnep miatt sajnos zárva volt, így csak kívülről láttuk a kolostor falait.

A Cori Canchaból 06.24-én délben indul a menet Sacayhuamanba. Olyan ez az inkáknak mint a Vatikán nekünk.

Ottlétemkor Cusco főtere  szivárvány színű zászlókkal fellobogózva várta az ünnepet.  A főtér egyik kiemelt helyét a Katedrális 3as temploma foglalja el. Nevezetessége a 6 tonnás harang. Az Inti Rayminak napjainkban 100.000 látogatója van, amire a legolcsóbb jegy 06.24-én 100dollár. A főtér ceremoniális központ volt régen és az ma is. Katonai akciók előtt az aranylemez előtt áldozatokat mutattak be. Az elhunytakat és főleg az uralkodót itt búcsúztatták el. Szertartásaikat még ma is őrzik. Például egy kecsua napja úgy indul, hogy coca levéllel szájukban a jeles hely felé fordulva azt kiköpik és csicsával megöntözik a földet.  Innen eredhet a Picchu név = kiköpöm a cocát mert ez fontos hely.

Cusco alapításának története a Titicaca-tónál kezdődött. Manco Capac és Mama Okyo (az inka ösi pár) indultak megkeresni az új hazát. A monda szerint egy pálcát nyomtak a földbe, és ahol az elsüllyedt, ott telepedtek le. Ez a hely volt Cusco, ami még most is különleges energiájávál vonzza  ide a látogatókatt. Cusco jellegzetessége az Inka  habarcs nélküli kőalapra épült gyarmati kori építkezés. A spanyolok a város épületeit az alapokig lerombolták, és arra húzták fel házaikat, templomaikat. Az inka alapok olyan stabilak, hogy földrengés esetén is biztonságosak. Épp ez az építkezés volt Sacsayhuaman veszte. Sacsayhuaman hatalmas köveit ugyanis Cusco városának spanyolkori építésére használták. Így lett a szalmatetős Cusco városkából ahol Manco capac és mama okyo a 13. században letelepedett egy 400.000 lakosú nagyváros.

1438-tól Pacha Cutek vezetésével 94 éven át éltek itt Cuscoban az inkák. A 15.század közepére már kövezett utcák voltak és nem volt szegénység. Szűk, szabályos hálós szerkezetű kövezett utcákkal rendelkezett már a spanyolok előtt. 1933-ban délamerika régészeti fővárosa lett. Hivatalos neve Cosco = jelentése kiskutya. A város formája egy pumát alkot. A puma feje Sacsayhuaman. A Coricancha aranytemplom pedig a lágyékánál fekszik. (KÉP : Szkennelt térkép)

Manco Capac inka Sacsahuamanba menelült a spanyol Pizzaro elől de 10 hónapos ostrom után a spanyolok legyőzték a 150 fős kicsi inka sereget. Ekkor Manco Capac  Ollantaytambóba menekült tovább. Cusco címerében 8 sas vagy keselyű van, mert véres küzdelemben több ezren meghaltak meg Sacsayhuamanban. A keselyűk pedig az áldozatokból laktak jól.

A város szerkezete 3-as rendszerű. A felső város (hanan) és az alsó város szimmetrikusan, de egymással szemben állóan helyezkedik el.  Így osztódik Cusco 4 szektorra. (4 szújó).  Egy-egy szújó pedig még 3-felé. És ismét a csakana szerkesztését látjuk magunk előtt :-) (KÉP az általam rajzolt négyszögesített kör )
1533-ban  a spanyolok Cosco-ból akarták elvinni a monda szerinti arannyal teli szobából azokat a kincseket amikkel Ataualpa az életét akarta megvásárolni tőlük.  Az átadott kincsek ellenére Ataualpa inkát kivégezték. Tupacamaru, az utolsó inka leszármazott pedig Vilcabambába menekült, de elfogták és a főtéren lefejezték.  Így ért véget az INKA történet. Amíg éltek, nevükben hordozták sorsukat.  INKA = hatalom ill. élet.

Földanya haragja nem maradt el, 1650-ben és 1950-ben 7-es erősségű földrengés pusztította el a város felét.

Az én élménybeszámolóm folyama is lassan elapad. Coscoból repülővel Lima majd onnan Amszterdam felé ezúttal a télből a nyárba utaztam vissza, hogy tapasztalataimat, élményeimet megosszam mindazokkal akik kíváncsiak erre a másik világra, amiből egy morzsát megszereztem.

Csakana

A Peruban élő elődök - és itt nem csak az INKA népről van szó - sok ezer éve (értsd 4.000 évnél is régebben) olyan mozdíthatatlan nyomokat hagytak a földön, amik segítségével utódaik újra építhetik világukat. Ezt az ősidők óta létező szimbólumot testesíti meg a csakana. Kövekre rajzolva, építkezések formációjában irányjelzőként szolgál a föld síkján mint egy szögmérő, de felfelé is mutat az égre, ahol a csillagok helyzetéből segít az utazónak a helyes irányra találni.

Cusco lakosai nem véletlenül nevezik a várost a világ köldökének. Ugyanis az egyenlítő közelsége miatt a föld egyik pólusa épp Cuscot jelöli ki. E körül a pont körül forog az ég egyenlítői csillagkoszorúja. Az égre tekintő vándor úgy érezheti, hogy eljutott a világ közepébe. :-)

 

Az alábbi két rajz az égbolton lévő 4 csillagból álló DÉL KERESZT helyzetét mutatja hónapról-hónapra haladva. Ha Peruban jársz, ne felejts el az égre nézni!