01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


Ehhez az írásomhoz hangfelvételt is készítettem.

Meghallgathatod, ha regisztrálsz az oldalra.


 Tipp:  A filmszalag lapozható. A navigációt alatta találod

Líma

Sokan kérdezték tőlem: Milyen az időjárás Peruban? Minden városban más és más . Limában ebben az évszakban (június vége náluk a tél kezdete), sőt tulajdonképpen állítólag 7 hónapon át ködös, fátyolos az ég. Úgy hívják ezt a jelenséget hogy „garua”. Tavasziasan hűvösek a nappalok. Ha ritkán kisüt a nap, ünnepnek számít. Ottlétünkkor mi kaptunk egy kis napsütést ajándékba. Ez a szép pillanat éppen a parti sávnak nevezett óceánparton, a szerelmesek sétányán ért bennünket. Ez a legfelkapottabb, körzete Limának.  Egyenlőre még kopaszkás a partrész, de épp füvesítés alatt áll. Céljuk hogy hamarosan dús zöld növényzet fogadja az erre sétálókat. Itt ebédeltünk az óceán fölé benyúló étteremben.

Megkóstoltuk kedvenc italukat az INKA Cola-t. Mi más is lehetne a neve :-). Sokkal több fogy belőle mint az igazi Coca Cola-ból. Ezért tudtommal részesedést vásárolt a Coca Cola az INKA -ban.
A csicsa morada, azaz lila kukorica szörp nem csak a gyerekek kedvence. Én is ittam, és mondhatom  a fekete ribizli szörppel vetekszik.
Nemzeti italuk a PISCO SZÚR. A limai Bolivár szállodában 1924-ben találták ki. Alapja a szőlőből készült bor párlat és jég keveréke, amit felvert tojásfehérjére öntenek, megbolondítják egy kis citrommal (lime). Tetejére angusztúra vagy fahéj kerül.

A fejünk fötött hintázó paplanernyőzők még színesebbé tették a békés  óceánpartot. Sajnos a vízpára miatt alig látszik az óceánba benyúló kis szigetnyelven a pápa idelátogatása alkalmából felállított óriási kereszt.

Limában az Aranymúzeum kihagyhatatlan látnivaló. Miguel Mujica Gallo Alapítványának támogatásával a több mint 20 000 darabos fantasztikus kollekciójában aranytárgyak,  fegyverek és textilek is bemutatásra kerülnek. A múzeum kertjében fantasztikus virágokat fotóztam.

A San Martin tér pénzváltója előtt készítettem a cipőjét tisztíttató egyenruhás emberről a képet. Innen  a Jiron de la Union a mi Váci utcánknak megfelelő sétáló utcán át jutunk a főtérre. A La Merced templom oltárai szinte a katedrálisával vetekednek. A főtérren a Katedrálist és a San Francisco kolostort érdemes megnézni A Katedrális 1538-ban készült el, de kicsinek bizonyult, ezért 1572-ben bővíteni kezdték. A főbejárattól jobbra épített kápolnában lévő koporsóban helyezték el Francisco Pizzaro hódító hamvait. A téren található még a Kormányzói Palota, ami 1920-ban, illetve a Városháza ami 1945-ben épült.

Nem messze innen pedig a San Francisco kolostor vallási témájú festményeit és több ezer kötetes könyvtárát néztük meg. Katakombái 25 000 elhunyt maradványait rejtik, mert 1808 előtt a limai lakosok oda helyezték halottaikat. Ebben a kolostorban még ma is élnek szerzetesek. Fotózni nem lehet, de hanganyagát a képek alatt beágyazott linkről letöltheted.