01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


 Tipp:  Kattints az útlevél egy sorára, hogy az utazás részleteit megismerd!

Nazca és azok a rejtélyes rajzolatok

Limától 470km-re  a Csendes-óceáni partvidéken 588m magasan fekszik Nasca. Az 1996-os földrengés a város 70%-át elpusztította.

A rejtélyes rajzolatok helyett a földről sajnos csak a végtelennek tűnő pusztát látni, ami apró kövekkel van felszórva. Megérinteni, közelről megszemlélni nem engedik a földet. Ez most már az üzletről szól számukra. Ezért is vállaltam be a repülést, a Nasca vonalak felett. A 70 nagy figurát, 2 ember alakot és több száz geometriai formát egy 50 km hosszú és 15 km széles 450 nkm-nyi terület foglalja magába.

A repüléshez útlevél kellett és ugyan úgy becsekkoltunk mint a nagyoknál, pedig pár lélekvesztő repülőgép várakozott csak a sebtében lebetonozott kifutópályán. A kis gép felszállásakor elvakított bennünket a délutáni nap. Eleinte csak a szél által simára koptatott homokhegyek holdbéli táj szerű látványa fogadott bennünket. Csak akkor láttuk a véseteket közelebbről, ha a gépet a pilóta oldal irányba megdöntötte. Ahhoz hogy mindkét oldalon ülő sor lásson "csodát" 8-asokra emlékeztető szúk kanyarokat írt le a gép. A vöröses felszínbe karcolt rajzolatokat erősen keresni kellett ebből a magasságból. Az ie. 200-tól iszsz. 700-ig készült rajzok a világörökség részét képezik.

A helyszínen a rajzolatokról kaptunk egy térképet, melyeknek csak töredékét sikerült fentről szemrevételeznem. Számomra a 65 km hosszú nyílegyenes vonalon kívül a 30 állatrajz a legérdekesebb, mert nem itt honos állatokat ábrázol. Pld a majom jellegzetesen ilyen.

Bevallom kezem lábam remegett a repülés végére. A pár fotó ami ennek ellenére sikerült, csak pillanatnyi lélekjelenlétemnek köszönhető. Akik nem repülőről akarják szemrevételezni a Nasca vonalakat, azok számára kilátó tornyokat építetek a helyi „üzletemberek” Készítettem róla egy fotót is amint a Pánamerikai út mellől a „madárka” rajzolatát ezzel a módszerrel „árulják” az érdeklődőknek.

Beesteledett mire szállásunkhoz értünk. Kellemes meglepetést okozott a gondosan berendezett haszienda. Inka ereklyék, ősi sírokból származó kerámiák és szőttesek díszítették az ebédlőt. Mint kiderült, egy magángyűjtemény-múzeum lakói lehetünk egy éjszakára.