01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


Ehhez az írásomhoz hangfelvételt is készítettem.

Meghallgathatod, ha regisztrálsz az oldalra.


 Tipp:  Kattints a filmszalag képére, ha nagy méretben néznéd meg

Ollantaytambo

Ollantaytambóban mintha megállt volna az idő mióta a spanyolok 1536-ban ide érkeztek. Sőt! Talán még  korábban megállt :-). A tér, ahol buszunkról leszálltunk, a serpák gyülekező helye is. Itt várják azokat a csoportokat, akik gyalog vágnak neki a Macchu Picchu felé vezető ösvénynek. A kora reggeli órákban a nyüzsgő piac forgatagába cseppentünk. Peruban 150 féle kukoricát és burgonyát termesztenek. Az andoki gabona a quinoa (kinoa) és a bab félék mellett lehet kapni banánt és ananászt is, és kokalevelet zsák számra. Az út mentén pedig piros kis táblák jelölik a csicsa ivó kocsmákat (kukorica párlat).
A falu szűk utcáin az inka ill. preinka kori eredeti kőburkolatokon lépdeltünk háztól-házig. A helyi idegenvezetőknek köszönhetően bepillanthattunk egy család életébe. Együtt élnek földszintes építményeikben a háziállataikkal, ez esetben a tengeri malacokkal. Minden családban van házi oltár, amin őseik eredeti csontjait őrzik, néhány szárított állattetem és áldozati kellék társaságában. Étkezésekkor az ősök részére is elkülönítenek néhány falatot az oltáron. Elmondták, hogy ezek a szellemek vigyáznak akkor is a házra, ha elmennek otthonról. Távol tartják a rossz szellemeket és a betolakodókat.

Ollaytantambo  kecsua nyelven pihenőhely. Preinka építménye olyan látványosság, ami kihagyhatatlan. Nevét a szél miatt kapta: síp. Óriási energia kellett az erődítmény megépítéséhez, a sziklák megformálásához. A legérdekesebb pontja a legtetején álló 6 db hatalmas 2mx4m-es tábla. Úgy néznek ki, mintha félbe hagytak volna valami újabb építkezést amit betonból öntöttek ki. De ezek a táblák már a spanyolok előtt itt álltak és akkor még nem is volt beton! ...vagy mégis? Porfir monolitoknak nevezik ezeket a hatalmas, alul eresztékekkel stabilizált 90 tonna súlyú  falakat. Azokat a köveket pedig, amikből itt a naptemplomot építették, 18 kilométerre innen a folyó túloldaláról lehetett bányászni. Figyelembe véve  az óriási 1000-2000m-es szintkülönbségeket, az "erőd" megépítése emberfeletti  "mutatvány" lehetett.

Az óriás táblák közül a 4. blokkon van egy dombormű, a csakana. Ez az andoki keresztnek is nevezett négyszögesített kör Peru legismertebb szimbóluma.  ( képek később ) Jelentése idegenvezetőnk szerint Tawantinsújo = 4 nép. De nem csak ennyi. Tulajdonképpen a világegyetemet szimbolizálja. 3 szint, 3 világ. Lenti világ (kígyó), a mi világunk a középső világ (puma) és a fenti világ (kondor). Cusco pedig a középpont azaz a világ köldöke. Három szabály égett be a peruiak szívébe: Ne lopj, ne hazudj, ne henyélj! Gyakran így is köszönnek egymásnak. Régen nem volt magántulajdon. Munkával adóztak és kölcsönösen segítettek egymásnak.

Szemben az erődítménnyel egy Idős szakállas koronás ember profilja vésődött a hegybe. Andoki mikulásnak nevezik. Ez az Isten lehet Wiracocha, a 9. Inka uralkodó előtti Istenség, ugyanis a 9. Inka óta Peruban már a Napistent tisztelik.