01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


Ehhez az írásomhoz hangfelvételt is készítettem.

Meghallgathatod, ha regisztrálsz az oldalra.


 Tipp:  A diavetítésre kattintva megnézheted a cikk összes fotóját
 

Pachacamac jósda

Nagy várakozással indultunk a Limától 40 km-re a Lurin folyó termékeny völgyében fekvő inkák előtti időkből származó Pachacamac rámpás piramisaihoz.  Pacha Kamaq = a világ életre keltője, Föld Teremtő pre-inka isten.

Ha már a névmagyarázatoknál tartunk...

Szanszkritban peru a következőket jelenti: menny, mag, leszármazott, utód, arany hegy, óceán, Nap, megmenekülés. Ha e szavakat egyszerűen összeolvassuk, szinte bármilyen sorrendben, egy teljes és értelmes őstörténelmi eseményt kapunk.

A fellegvár romjainál utastársaim közül páran úgy vélekedtek, ezért kár volt kiszállni a buszból. Ugyanis a homok részben elfedi a romokat és a piramis csak kívülről tekinthető meg. Fotózás szempontjából pedig a kilátás a sűrű garua azaz ködtakaró miatt szinte élvezhetetlen volt.

A séta azonban a piramis körül energiával tölti fel az embert.
A piramis méretei 50x100m-es oldalfalai és 30m magassága még így is lenyűgöző. A csapott 6 szintes osztású piramis felső része a szentély.
Látni lehet róla szép időben az Óceánt. Innen nézték az inka papok a napfelkeltét, napnyugtát.

Ami látnivaló megmaradt belőle, az az időszámításunk első századától a 600-as évekig valamit a isz. 1100-1400 között felépült falak: Naptemplom. Holdtemplom, Szűzlányok háza, Zarándok tér. Részben kőből épült de leginkább vályogtégla terrakotta színű vakolattal, amit környékbeli ásványi anyaggal színeztek.

Ebben a jósdában Pacha Kamaq isten kultusza volt. Az uralkodó kikérte az itteni jósok véleményét. Atau Alpa az utolsó Inka 3 hibás jóstlat után az itteni főpapot láncra verette. Úgy tartják, a hibás jóslat és 1533-ban a spanyolok fosztogatása miatt hagyták el ezt a szent helyet az inkák.