01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


 Tipp:  Ha tetszik ez az írás, megosztahto másokkal az ikonra kattintva

Raqchi

Miután átkeltünk a napsütötte mégis didergős La Raja hágón az Andok keleti vidéke mentén, ahol a világ legmagasabban fekvő piaca található, Raqchi felé vettük utunkat. 3500m magasan még a hó is szemerkélt amikor ezeket a képeket készítettem. Peruban az Andoknak két ága (keleti és nyugati) öleli körbe az Altiplano-t azaz a magas földet és annak fővárosát Punot. A két ág V alakú találkozása a Vilcanota csomó. Itt ered az a Vilcanota folyó ami végigkísért bennünket aznap a Szent völgyig, közel 450 kilométeren át és ez a folyó zubog a Machu Picchu felé is de ott már Urubambának nevezik a 6872m hosszú  folyót. Mielőtt ettől a vidéktől elbúcsúznék, Peru legnagyobb vulkánjának a Huascarannak a nevét mindenképpen szeretném megemlíteni. Lehet hogy már korábban kellett volna, de még nem késő :-)

Raqchi Tüneményes hely. 4 óra utazás után felüdülés a Wiracocha Templom kertjében és az élelmiszer raktárként használatos kör alakú építmények között sétálgatni. Az időjárás itt már sokkal kellemesebb, tavaszias a hágóhoz képest. A felhők és a nap játéka remélem a képeken is meglátszik.

Raqchi előtti főtéren nyüzsgő piac kelti életre a preinka romfalakat. A régészeti zóna mellett épült templom pedig fontos kultúrközpont az itt élők számára. A várakozó asszonyok épp valamilyen oktatásra gyülekeztek ottlétünkkor. A piac mellett a környék szuper modern toalettje igen meglepő látványosságnak számított. Még színes, nyomtatott, sorszámozott belépőjegyet is kapott az ide betérő. A Szent Völgyig ezen a napon 11 órát utaztunk. A táj változatossága miatt amíg világos volt elrepült az idő, csak sötétedés után éreztük úgy, eltévedtünk. Végül is, kis bolyongás után a hegyeket védelmező „APU” bennünket is útbaigazított. A helyiek még a mai napig a falakra festik és a hegyekre írják csak így ahogy én is leírom: APU

Szállásunk bejárata szinte a bozótoson keresztül vezetett egy olyan keskeny és hepehupás ösvényen, hogy a kisbuszból majd kiestünk. Az erdő széli varázslatos környezet viszont azonnal levett a lábamról amint talajt értem a szálloda bejáratánál. A sötétben csak pár pillanatig lett úrrá rajtam a félelem esetleges vadállatok vagy egyéb lények miatt, aztán valami különös nyugalom áradt szét bennem. A fák párája beburkolta a "szigetet". Ugyan nem igazi sziget csak egy körbe kerített bungalós szálloda, de a természet közeli élmény így is tökéletesre sikerült.

Csak a szálloda portáján, és annak 2 m-es körzetében volt wifi, de szerintem még ez is csodaszámba megy. A csodálatosan ragyogó csillagokkal, köztük a dél keresztjével tértem nyugovóra.

A dél keresztje rengeteg titkot rejt. Szimbólumáról a következőkben még írok.