01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 

 Tipp:  Nézd meg a Címlapon a zenés diavetítést is!

Sillustani

Az Andok hegyláncain átkelve a Titicaca-tó partján fekvő Punóba vezető út mentén található az inka idők előtti ősi preinka temetkezési hely Sillustani. A köznépet a föld alatt nagy gödrökben temették el míg a főnöki ill. királyi múmiákat egy kürtőn keresztül, kötél segítségével engedték le a kémény szerű építmények nyílásán keresztül. Ezt a nyílást aztán kör alakú kővel és apróbb kavicsokkal zárták le. A preinka kultúra népei ie.1130-ban Pucaraban telepedtek le, a kolja nép pedig ie. 400-ig élt Sillustaniban.

Komoly erőfeszítésbe kerül 4000 m körüli magasságban emelkedőn felmászni, ha az ember oxigén hiánnyal küzd. Utastársaim közül volt akiknek ez a mozgás meg se kottyant, az óvatosabbak viszont a buszban pihentek.

A turisták miatt kialakítottak egy kulturált területet a parkoló mellett, ahol iskolapadokhoz hasonló lehajtható asztaloknál fogyasztottuk el ebédünket. Nem esett túl jól a közel 1°C fokban és erős szélben étkezni. Kutyák marakodtak körülöttünk minden falatért.

Az út kanyarogva vezetett fel a temetődombra. Közben a felhők vészjóslóan borongóssá majd az ég alja csalogatóan derengővé vált. Percenként változtatva a táj látványát. Később tudtam meg azt a különleges eseményt ami ezekben a napokban Peru fölött az égen zajlott. A Jupiter és a Nap együttállása miatt 2013. június 18-19-én a szeretet fénye ragyogott. Nem beszélve arról, hogy ugyanebben az időben Magyarországról nézve az Orion csillagkép Nap általi megkoronázása zajlott. Ezt a szerencse hozó időszakot én Peruban a 4500 m magasan fekvő Sillustani páholyából nézhettem végig. :-)