01 Líma


Amit érdemes lenne még megnézni...
de már csak a szívével látja az ember...

 

ÉSZAK-PERU

Táltosok barlangja
(Eqador-Peru határán)

Piramisok völgye
(ősi tárgyak és emlékek)
Sechin
Caral/Karal
Chan-Chan (agyagváros)

ANDOK

Chavin de Huantar
preinka templomkomplexum


KÖZÉP-PERU

Ica a vésett kövek őrzője

DÉL-PERU, BOLÍVIA

- Tiwanaku
víz alatt és föld felett
(Bolívia-Peru határán)
- Cusco
Qoricancha aranyoltár

 


 Tipp:  Kattints az útlevél egy sorára, hogy az utazás részleteit megismerd!

Szent völgy-Pisac

A hajnali napfény a hegyek között lebegő felhőpamacsokkal ébredt. Ekkor láttam meg a szállásul szolgáló "sziget" igazi szépségét. Karnyújtásnyira a kerítésen túl volt a buja ősi természet. A Szent Völgyben töltött 3 nap volt utazásom fénypontja. Látványosságai, a szent helyek mint Ollantaytambo, Pisac, Macchu Picchu, Sacsayhuaman önmagukban is varázslatosak, de így csokorba kötve felülmúlhatatlan időutazás.

APU, a hegyek védő szelleme lehozta nekem a csillagokat az égről (asztrológiai tanulmányaimat már el is kezdtem azóta) és itt ültette el bennem azt az élményt aminek a honlapom lett a gyümölcse. Földanya és földapa (Pachamama, Pachapapa) tisztelete teljesen érthetővé vált ott a völgyben. Az ember talpa bizsereg az energiáktól amint a romok között sétál. Minden nap, újabb gyöngyszeme a túrának. Mire a harmadik napon a Macchu Picchuhoz értem, már a szívembe költözött a Pisac környékén látott inka/kecsua temetkezési hely és a piac, a lépcsős hegyoldalak és a bennünket kísérő folyó látványa. Ollantaytambo naptemplomából körültekintve pedig az öreg szakállas istenség sziklába vésett profilja varázsolt el.

Pisac városában kecsua nyelven celebrálják a misét és kokalevelet használnak ostya helyett :-). Bor helyett pedig csicsát isznak. Ilyen sajátos módon gyakorolják a katolikus vallást. 

A völgy teljes hossza 94 km. A szent folyó a Vilca Majo jelöli ki a völgyet. Mivel észak felé folyik, és ott a hegyek között eltűnik, az ősi vallások a tejút folyójának nevezik. A Calca völgy az Urubambánál elágazik és a 150km-re lévő őserdő felé vezet.

A hegyek, a víz, a fák, a levegő együtt lobbantották fel bennem a szerelemhez hasonló rajongás érzését. Itt minden, mindenki együtt létezik és lélegzik.